Криптовалути Без Данъци и Проблеми с Банките

man-in-a-suit-holding-a-tablet-with-crypto-currency

Какво е криптовалута?

Криптовалута е средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици.

Първата децентрализирана криптовалута става биткойн през 2009 г. Оттогава са създадени множество други криптовалути. Наричани са често алткойн като смесица от биткойн алтернативи.

До какво имаме достъп в Trader Workstation на Interactive Brokers?

Освен отделни криптовалути, чрез Interactive Brokers са достъпни и борсово търгувани продукти следящи Крипто индекси.

 

Разберете повече за криптовалутите и как да търгувате с тях от нашите анализи.

Кошница с Криптовалути 

Крипто индексите представляват готово, автоматизирано крипто портфолио. Чрез този инструмент можем да си осигурим диверсификация и да „заложим“ не на определена криптовалута, а по-скоро на това, че този пазар ще расте. Обикновено, ако определена криптовалута не се представя толкова добре, тя отпада от индекса за сметка на по-добре представяща се.   

Най-големият* индексен крипто продукт в Европа, 21Shares Crypto Basket Index ETP, е успял да възвърне 257.92% за последната година.** Можете да го намерите в ИБ, в Евра и Долари, под тикер символите HODLEUR и HODLUSD.  

* Към 08.12.2021
** https://www.justetf.com/

Предимства и недостатъци на купуване на криптовалути чрез ETF/ETC/ETN

table-with-pros-and-cons

Предимства: 

Купуването на криптовалути през регулирана борса и инвестиционен посредник дава по-голяма прозрачност при самата операция. Вероятността борсата „да изчезне с нашите пари“ клони към нула.

Тъй като покупко-продажбата на въпросните фондове може да се случи на регулиран пазар от ЕС, реализираната печалба няма да бъде обложена с данъци. Често, по-големите преводи към и от крипто борси създават проблеми с банковите институции.

С ИБ няма проблеми с преводите. Процесът по закупуване е улеснен, тъй като не се налага създаването на крипто портфейл и последващи трансфери. 

Недостатъци:

Основен недостатък е, че ние реално не притежаваме криптовалутата, следователно не можем да я трансферираме към други портфейли и да я използваме като разплащателно средство.

Възможно е също да се получи разминаване в движението на цената на ЕТФ-а и криптовалутата. Подобни случай са рядкост, тъй като разликата се обира от „арбитражори“.

Как да купим криптовалути през Trader Workstation на Interactive Brokers?   

Научете повече за това как да закупите Bitcoin фонд през ИБ от обяснителното ни видео!

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!buton_abonirajte-se

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.