България гони чуждестранни инвеститори

Инвестициите в страната продължават да намаляват

Народното събрание прие закон, който ограничава чуждестранните инвестиции в български компании, притежаващи земеделска земя, на фона на излязлата преди дни новина, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са намалели с 7% през 2014 г., запазвайки тенденцията за слаб интерес към българската икономика от последните пет години. Още по-негативен сигнал дават данните за 50% срив в чуждестранните инвестиции в дялов капитал, като те достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам. Това показва, че чуждестранните граждани и фирми трайно са загубили интерес към инвестиции в страната ни, което едва ли е странно предвид продължаващата две години политическа нестабилност, скандалите в банковия сектор и слабия ръст на икономиката. Данните за чуждестранните портфейлни инвестиции (които касаят под 10% участие в капитала), които БНБ предстои да публикува, вероятно ще потвърдят тенденцията за намален приток на капитали към страната ни.

balgariya-goni-investitori2Приетите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) въвеждат допълнителни пречки пред чуждестранните инвестиции в България. Според приетите текстове е незаконно чужденци извън Европейския съюз (ЕС) и Европейската икономическа общност (ЕИО) да притежават акции в български компании, които имат земеделски земи и гори, дори акциите на тези компании да се търгуват свободно на фондовата борса и да са достъпни за всички инвеститори. Нещо повече, въвеждат се солидни глоби, които ще се плащат от… българските компании. По този начин не само показваме вратата на инвеститори от страни като САЩ и Канада, но и удряме местните компании – защото глобите ще ги плащат те. Независимо, че публичните дружества нямат никакъв контрол над това кой купува акциите им на фондовата борса.

Дали от недоглеждане, дали от пълно безхаберие за начина, по който функционират финансовите пазари, дали заради задкулисни интереси, под патриотичния мотив да запазим българската земя за българите всъщност наказваме точно българските компании, при това най-вече публичните, за които има най-високи изисквания за прозрачност и оповестяване на информация. Контролните пакети в тези компании обикновено се държат от български физически или юридически лица, а малка част от акциите се търгуват свободно на фондовата борса. Никой от законотворците ни не отговаря на въпроса какво зло съзира в това чуждестранни инвеститори да притежават миноритарни дялове в тези компании, било то и компании, които имат земеделска земя. Едно обаче е ясно – с такива изненадващи промени в законите, при това приети набързо, без обсъждане и анализ на последствията, правим средата в България все по-непривлекателна за инвестиции – както чуждестранни, така и местни.

Първоначалната цел на промените в закона очевидно е била да предпази земеделската земя от офшорки. Приравнявайки обаче всички инвеститори извън ЕС и ЕИО към офшорките ще постигнем по-нататъшен отлив на инвестиции от страната, а за това сметката ще я платим ние – българските инвеститори и данъкоплатци. Тя ще пристигне първо при публичните компании, които притежават земя, защото те ще трябва да платят по 100 лв. на декар глоба за всеки притежаван декар земя, дори ако чужденци притежават една акция от тях. Глобата може да се налага на всеки три месеца, като вече става 300 лв. на декар. Така за броени месеци могат да се затрият цели бизнеси. Най-логичната последица е цените на акциите на тези компании да понижат стойността си. А това ще доведе до загуби на всички акционери в тях – включително пенсионни фондове, които инвестират средствата ни за пенсия, взаимни фондове, които, макар и бавно, започват да придобиват популярност, и всички български граждани, които добросъвестно са закупили акции. И понеже финансовият пазар е жив организъм, в който процесите са свързани, рискът за понижение на цените на акциите и на други компании е огромен, което ще удари и без това неразвития ни капиталов пазар и ще го направи още по-неатрактивен за чуждестранни инвестиции.

2 thoughts on “България гони чуждестранни инвеститори

 1. Bravo

  Аз пък се радвам, че ограничават чужденците, земята е безценна и няма цена на която да се продаде – парите са капан… в момента в който разрешат това…ще блокираме цялата страна с протести..

  1. Камелия Лазарова

   Няма лошо да се ограничат чужденците да купуват земя. В случая обаче става въпрос за друго.

   Става въпрос за това, че български компании ще бъдат глобавани в огромен размер ако се окаже, че в тях акционер е дори и един чужденец или чуждестранно дружество (извън ЕС и ЕИО). А това ограничение е абсурдно за публични компании – тъй като акциите им се търгуват на борсата и всеки може да си купи от тях, без компанията да има влияние или контрол, а даже и информация за това. Така глобата, която плаща компанията, реално ще бъде понесена от всичките й акционери – от хилядите българи и български дружества, които имат акции в такава компания, вместо от “нежелания” в акционерната структура чужденец или чуждестранна компания.

   Текстовете на закона са недообмислени и съм убедена, че в един момент ще паднат, но до тогава могат да съсипят доста компании.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.