Скандалът с LIBOR. Какво се случи и какво трябваше да се случи? (Част 2 от 2)

Прочетете първата част от статията – LIBOR скандал – част 1

Да си остане между нас си

Историята познава много случай на скандали от финансовия свят, в който наглостта на замесените лица и лекотата, с която управляват съдбите на останалите инвеститори, са зашеметяващи. Ето някои от разговори, които не е трябва да стигат до ушите на всички.

Цитати от кореспонденция между трейдъри и служители на Barclays:

Оригинален текст: Превод  от автора:

“Pls go for 5.36 libor again, very important that the setting comes as high as possible … thanks.”

— Trader in New York to submitter

„Моля дайте пак 5.36 LIBOR, много е важно процентът да се получи възможно най-висок… благодаря.“

– Трейдър в Ню Йорк към подателя

“Hi Guys, We got a big position in 3m libor for the next 3 days. Can we please keep the lib or fixing at 5.39 for the next few days. It would really help. We do not want it to fix any higher than that. Tks a lot.”

— Senior trader in New York to submitter

 

„Здравейте момчета, имаме голяма позиция в 3-месечен LIBOR за следващите 3 дни. Може ли да задържим LIB-а или фиксинга на 5.39 за следващите няколко дни ? Това много би помогнало. Не искаме да се фиксиране по-високо от това. Много благодаря.“

– Главен трейдър в Ню Йорк към подателя

“For Monday we are very long 3m cash here in NY and would like the setting to be set as low as possible … thanks”

— Trader in New York to submitter

„ Тук в Ню Йорк сме доста дълги в 3-месечния в понеделник и бихме искали нивото да бъде определено възможно най-ниско… благодаря.

– Трейдър в Ню Йорк към подателя

Източник на изображението: http://www.caseyresearch.com/gsd/edition/lawrence-williams-libor-scandal-brings-gold-price-manipulation-once-more-f

Ако търгувате на финансовите пазари знаете колко е важно дори всяка стотна от цената. Представете си да имахте „ваш човек“, на който да кажете: „Нека утре S&P 500 не пада под 1800 пункта. Имам голяма позиция, много е важно!“

А дали си е заслужавало ?

Явно мениджърите на банките са били готови „да рискуват всичко“ понеже резултатът си е заслужавал. Манипулирането на LIBOR би означавало печалба за всички големи – банките, мениджърите и крупните трейдъри. Губещи обаче са всички дребни инвеститори и финансовата система като цяло. LIBOR се използва за определянето на стойността на редица деривати, с които чиято цена трейдърите могат да спекулират. Така например спекулиращи със суапове  често са се свързвали със служители на Barclays за да поискат такова ниво, каквото би им донесло печалби. Така банката е обръщала гръб на задължението си да предостави реалното ниво, на което е готова да отпуска заеми. Още повече, че трейдърите на банката също са имали позиции в същите тези деривати. Манипулирането на LIBOR означава не само „доволни влиятелни клиенти“, но и директно повече печалби от финансовите пазари за институцията.

Схемата за измама е била повече от добре развита, както си личи от финансовите резултати. Томас Хайс е бил един от трейдърите на UBS, който е арестуван в края на 2012 година. Според разследване на FinancialTimesза 3 години служба той е спечелил стотици милиони на работодателя си. Останалите трейдъри са били мотивирани да участват в схемата с крупни бонуси. На фона на това решението на британския регулаторен орган парите за глобата на UBS да дойде от средства предназначени за бонуси на служителите й изглежда напълно справедливо.

Вятърът на промяната… затихва?

След подобен скандал промяната в статуквото е неизбежна. Явно механизма LIBOR и други подобни проценти да се определят просто по това, което банките казват, е оставило вратички за даване на невярна информация и в крайна сметка – липса на справедливи стойности. Това, което най-вероятно ще се случи, е LIBOR да бъде определят по проценти въз основа на реално минали транзакции. Т.е. самият бизнес да показва какво е нивото на практика, а не кой на какъв процент би бил готов да отпусне заем. Английския регулаторен орган (FCA) мисли задълбочено в тази посока.

Лошите новини са, че усъвършенстването на LIBOR е била гореща тема в началото и средата на 2013 година. Това, което реално се е направило тогава са дребни промени. Например дадена банка официално да не може да вижда в същия ден нивата дадени от конкурентите и за EUROLIBORс падежи 1 седмица и 1 месец. Трудно е да се обхване комплексността на тези процеси, но лично аз, очаквах повече. В медиите няма еднозначна информация как е продължила дискусията и какво се случва половин година по-късно.

Скандал ли бе да го опишеш…

Финансовата страна на последствията е само едната страна. Има нещо по-важно, което трудно може да бъде измерено с долари. Това е срива на доверие в системата и фактът, че измама в такъв умопомрачителен мащаб е била допусната. Сред банките, за които вече е доказано, че имат вина и са участвали в манипулацията на LIBOR или европейския му аналог EURIBORса Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale, JPMorganи Citigroup. Та тези банки де факто са пазара. Малко от имената олицетворяващи глобалната банкова система не са в списъка с глобените или заподозрените и разследвани институции. За да функционира правилно пазара тези банки трябва да се конкурират по между си, а не да се договорят в услуга на големите си клиенти и още по-малко – в услуга на тях самите. Съвременните икономически теории се крепят на свободната конкуренция, прозрачност на информацията, спазването на законите и други принципи и устои, всички от които биват грубо погазени не еднократно/инцидентно, а систематично в продължение на години. Хубавото, което може да последва от всичко това е, че все повече обикновени инвеститори ще започнат да си задават правилните въпроси.

Заглавие на коментар: Скандалът с LIBOR. Какво се случи и какво трябваше да се случи? (Част 2 от 2)

  1. Pingback: Скандалът с LIBOR. Какво се случи ? Част 1 | Карол - Вашият личен инвестиционен партньор!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.