Приключението наречено трейдинг

chovek-v-djungla-treiding

Всеки ще се съгласи, че ключов компонент на трейдинга е че печалбата не е гарантирана. Също, че винаги има промени и неизвестност. Това прави трейдинга подобен на приключение. Но какво ни е нужно, за да стигнем до съкровището скрито в това приключение?

Бърза адаптация към променящите се пазари

Представете си конкистадорите, които тръгват  да търсят злато в непознати земи. Тръгвайки на експедиция, те знаят, че ще трябва да минат през джунгла, дълбоки реки, враждебни племена, но не знаят какво конкретно ще стане. За да успее експедицията, участниците трябва да могат да се адаптират към променящите се условия. Промените се случват навсякъде без да ги забележим веднага. По същия начин, при търговията на световните финансови пазари трябва бързо да осъзнаем промяната и да се адаптираме към нея. 

На експедиция успява най-адаптивния към променящите се условия. Това значи да сме в крак с пазара. Ако пазара е в рейнж, можем ли да го търгуваме? Ако има тренд как да се възползваме? Можем ли бързо да определим, че започва тренд? Къде да намерим пазар отговарящ на силните ни страни и на стратегията ни? Това са все въпроси, които ни карат да се замислим и да се адаптираме към променящият се свят на трейдинга. 

За да се адаптираме бързо трябва да имаме ясни правила, които да определят промяната на пазара. Да кажем промяна от тренд в рейдж или обратно. За целта можем да използваме Болинджър Бендс, за да определим състоянието на пазара. Този индикатор се адаптира спрямо волатилността и лесно може да покаже наличие на тренд или рейндж. Ако цената се движи от горната до долната линия тогава сме в рейдж. Също ако цената е над горната линия или между горната и средната значи сме в покачване.

range-pokachvane-turgoviya-karoll

Планиране как да наблегнем на силните си страни

Преди експедицията да започне е много важно да определим с какви ресурси разполагаме. Какво правим добре? Какви са силните ни страни? Какво е жизнено важно да правим добре, за да стигнем до нашето златно съкровище? Планирането и стъпването върху силните ни страни в голяма степен ще ни помогне. Затова трябва да помислим какво правим добре, при какви пазарни условия търгуваме добре. Можем да направим списък на силните ни страни. Лесен вариант е просто да прегледаме сделките си и да преценим от какво сме доволни. Ако не помните старите си сделки трябва да си направите дневник на сделките. За целта можем да използваме excel и да въведем подробности като номер на сделка, дата, цена на откриване, ниво на стоп, цена на закриване, печалба. Също можем в отделна колона да си записваме подробности за сделката.  От дневник на сделките ще научите много повече отколкото от която и да е книга. Целта е да повторим това, което правим добре. Така много по-лесно да достигнем до целта си.

Точна оценка на ресурсите с които разполагаме

Нито една експедиция няма да успее, ако не разполага с необходимите ресурси. Липсата на ресурси може да забави експедицията, а може да доведе до пълно фиаско. Затова е много важно да определим с какво разполагаме. Трябва да оценим колко капитал имаме и дали е достатъчно. Да определим колко време за търговия имаме, за да знаем как да търгуваме. Ако имаме цял ден можем да търгуваме и краткосрочно и дългосрочно, но ако можем да отделим само няколко часа вечер ще трябва да търгуваме дългосрочно.

Можем да направим списък с ресурсите, с които разполагаме и да оценим дали са достатъчни. Нашите най-ценни ресурси са капитала, времето, силните ни страни, план по който да търгуваме, система за търговия и т.н.

Също трябва да сме добре екипирани, за да можем бързо и ефикасно да отговорим на предизвикателствата по пътя към съкровището. Въоръжението с отлична платформа за търговия винаги е добра идея. Използването на няколко платформи за търговия е като това да разполагаме с различни инструменти за различни ситуации. Добрите платформи предлагат ниски разходи, бързо изпълнение и качествен съпорт.

Познаваме ли добре пазара на който ще търгуваме

investitor-reshava-kakvi-akcii-da-zakupi

Тръгвайки на експедиция трябва да знаем колкото се може повече за местата през който ще преминем. Какви са местните племена, какви са обичаите, какви животни се срещат. Колкото повече знаем толкова по-добре. Знанията винаги се отплащат. По същия начин в трейдинга трябва да познаваме добре пазара на който ще търгуваме. Трябва да знаме кои са участниците, какво правят, защо са на пазара. Също какво животно доминира пазара в момента. Дали е бик или мечка? Можем ли да го опитомим?

Човек който да ни помага

Шанса една експедиция да успее нараства, когато имаме на разположение човек, който вече е ходил на подобни експедиции. Често този човек е водач на експедицията заради опита, който има. Такъв човек показва пътя и учи новите участници на полезни умения за оцеляване. На финансовите пазари тези хора са ментори или правят курсове, семинари и уебинари, който ни позволяват да научим нови полезни неща. Новите ни умения ни помагат да стигнем невредими до края на експедиция.

Трейдинга е приключение! От всеки зависи какъв ще бъде успеха му. Всичко необходимо за вашият успех може да откриете при нас в Карол.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.