Контролът на емоциите отличава успешните трейдъри

Димо Димов, ръководителят на отдел международни пазари в ИП Карол и трейдър повече от 15 години, споделя полезни практически съвети как да оцелеем на форекс пазара и как да търгуваме отговорно пред Списание Трейдър.

DSC_6694

Едва ли има човек търгуващ на финансовите пазари, който да не правил много глупости и грешки. И колкото повече търгува, толкова повече ги допуска. Трябват години практика и доста загуби за да може човек да осъзнае кое е пагубно за търговията и още по-важно да промени това, което преди е пречило, и да обърне тенденцията.

Лично аз не съм изключение и понеже вече над 15 години търгувам (основно на FX пазара) съм правил вероятно всички възможни грешки и глупости, които могат да се сътворят: липса на стопове, свръхтъргуване, свръхрискова търговия, илюзии и нереални очаквания, зануляване на сметки и т.н. През всичките тези години осъзнах, че няма универсално решение за това каква е рецептата за правилна и отговорна търговия. Просто всеки човек е уникален – с уникални качества и характер и това, което е валидно и правилно за един, може да бъде абсолютно неприложимо при друг. Застъпник съм на идеята, че всеки трябва да намери решението сам за себе си и именно това прави трейдинга толкова труден.

Това, което знам от сегашна гледна точка, може да се характеризира с няколко думи – всичко е в главата. Ако постигаме нещо (без значение добро или лошо), то е защото ние сами сме си го причинили. За да постигнем успех в търговията трябва да се обърнем към самите нас и да си направим наистина обективен анализ какви са силните и слабите ни страни като характер и да се опитаме да засилим първите и с определени действия и техники да намалим влиянието на вторите.

Всеки от нас има много пороци за чистене, но според мен това което най-много пречи на трейдърите са емоциите. Именно търговията под тяхно влияние води до цялата тази негативна статистика с която всички сме много добре запознати. За съжаление изтърканият лаф, че всичко се движи от алчност и страх е верен – когато емоциите бушуват с пълна сила, състезанието е с предизвестен край. Така че ако искаме да търгуваме печелившо трябва да намерим начин как да се справим с емоциите.

8-suveta-za-ocelyavane

Както вече казах, няма универсално решение и всеки сам трябва да намери пътя през лабиринта. Все пак има няколко неща върху които може да се замислим, защото те биха дали резултат при повечето трейдъри:

1.Драстично намаляване на търгуваните обеми 

Лично за мен това е много по-приложимо от правилото, което много трейдъри имат да рискуват максимум определен процент от сметката си (примерно 1, 2 или 5 % на трейд). Казвам това, защото и с правило за максимум 1 % риск на сделка пак може да се занули сметка – просто ако имаме правило за процентния риск, но не и за размера на позицията може да отваряме големи позиции с близки стопове и пак да загубим поради волатилността на пазара и неправилно поставените стопове.

2.Стопът, разбира се, е задължителен, но той не трябва да е прекалено близо

Примерно за валутния пазар, според мен, не трябва да е под 70-80 пипса и да е на позиция, която е сравнително малка спрямо сметката (примерно ливъридж 1:2 или 1:3). Така ще се намали значително стреса защото едно е да имаш позиция от 100 000 при сметка от 1 000 $ и друго е да имаш позиция от 2 000 при същата по размер сметка. Дори и малко движение от 50 пипса при първата ще породи доста емоции (без значение положителни или отрицателни), а при втората резултатът няма да ни направи никакво впечатление и това ще ни позволи да разсъждаваме обективно.

3.Създаване на навик да гледаме на резултата като числа, а не като пари

Колкото е по-голяма позицията която заемаме, толкова повече трябва да се опитваме да променим в главата си навика да обръщаме пипсовете в долари. Не го ли постигнем, няма как да не попаднем под влияние на емоциите. Някой платформи вече предлагат да се показва резултата в пипсове вместо в пари и това може да помогне в тази посока. Другото е осъзнаването, че парите са просто средство за да можем да живеем добре, а не самоцел. Има далеч по-важни неща от тях – пари се губят и печелят, но други неща примерно като здраве, семейство, приятели може да са необратими. Човек винаги трябва да разсъждава на принципа, че колкото и да му е трудно винаги има и далеч по-лоши ситуации от текущата.

4.Рядко следене на пазара, след като вече имаме позиция 

Ако позицията ни е с малък обем съобразно наличността по сметката и вече имаме поставен стоп (задължителен) и евентуално лимит защо ни е да гледаме постоянно пазара? Колкото повече го следим, толкова по-вероятно е да почнем да правим глупости. Опитът ми показва, че като правило първоначалната идея е най-правилна. След като сме взели решението за трейд с чиста глава (без емоции), непрекъснатото взиране в позицията по-вероятно ще доведе до проблеми, отколкото до решения. Не искам да ви казвам колко пъти съм вземал първоначално вярно решение и след подобно непрекъснато взиране в пазара вместо да спечеля, дори губя.

5.Освобождаване от илюзиите

Трябва да се откажем от идеите за бързо забогатяване. Не е нормално да искаме от пазара доходности, които дори и най-печелившите отрасли от сивата икономика не могат да постигнат. Желанието за по-големи проценти неминуемо е свързан с вдигане на риска (и оттам с бушуване на емоциите) и резултатът в крайна сметка едва ли ще е в наша полза. Стандартно правилото е почувстваме ли се некомфортно и напрегнати (при загуби) или започнем ли да мислим за „яхти и палати“ (при печалби) значи нещо сме прекалили с позициите и риска и трябва да излезем незабавно от пазара.

6.Не търгувайте с пари, които не може да си позволите да загубите

Още по-лошо е да търгувате с пари взети назаем – трябва да се знае, че пари, които се притесняваме да не загубим, ще ги загубим със сигурност (пак поради емоциите).

7.Теглене на пари от сметката при наличие на печалба 

Това е желателно за всички и задължително при тези които търгуват по-агресивно. Изкараме ли пари, те трябва да се махнат от сметката защото иначе неминуемо ще си повярваме, рано или късно ще снижим гарда и ще последва нокаут от страна на пазара. Много по-добре бихме търгували ако сме в състояние все едно сметката всеки път започва на чисто след определена печеливша серия.

8.Търгуване колкото се може по-рядко 

Свръхтърговията води буквално до пристрастяване. Няма да свърши света ако търгуваме примерно веднъж да седмица, а и чисто емоционално ще сме необременени.

Още много може да се пише в тази посока. Тук нахвърлях някои мисли за разсъждение които в повечето случаи биха проработили. Все пак топката остава във вас – тези, които търгувате и искате да печелите. Истината е, че няма универсални решения и всеки трябва да намери сам за себе си механизмът и начинът. Но не забравяйте, че всичко е в главата и контролирането на емоциите отличава успешните трейдъри от тези които са част от статистиката.

Тествайте съветите на Димо без риск от загуба! Отворете Вашият демо акаунт сега!

otvorete-demo-smetka

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.