Легендарния удар на Джей Гулд – човекът, постигнал монопол върху златото в САЩ

Представете си Уолстрийт по времето на Дивия Запад. Представете си как целия пазар на златото в САЩ зависи от капризите на един единствен човек. Ще ви разкажа за един от най-коварните и безскрупулни мъже, които финансовите пазари някога са виждали. Името му е Джей Гулд. Бедно момче от семейство на фермери, което става един от най-богати хора на своето време.

kiulcheta-zlato

Моралът е ненужен лукс

Пазарите по времето на Гулд са били много по-различни от днешните – регулация липсва, законите масово не се спазват. Печели този, който е готов да обича парите повече от самия живот. Родом от бедно фермерско семейство, Джеймс Гулд става част от Уолстрийт на 25-годишна възраст със съвсем скромен капитал. Тогава никой не подозира, че той ще се превърне в един от 20-те най-богати хора извън политиката на всички времена. Бързо умножава „инвестицията“ си с помощта на измами и безскрупулни сделки с акции на железопътни компании. Достатъчно е да споменем съдбата на първите му партньори. Единият банкрутира и е затворен в лудница като до последния си дъх мрази Гулд, а фирмата на втория бивш партньор е разорена след злополучна сделка с Гулд.

През 1869 година Гулд и новият му партньор Джим Фиск се насочват към пазара на златото. В него те виждат идеална мишена за най-големия удар на живота си. Причината – задаващата се инфлация в страната. След гражданската война икономиката на САЩ е силно отслабена, а държавните финанси – под всякаква критика. Ейбрахам Линкълн няма друг избор освен да изтегли нови кредити. Така парите в обръщение нарастват почти 3 пъти само за една година. В страната няма достатъчно злато, което да покрива хартиените пари и обезценката им е неизбежна. Златото става все по-търсено.

Мисли мащабно

По това време Джеймс Гулд вече е сред най-големите акули на Уолстрийт и може да си позволи да мисли мащабно. Той изчислява, че сред спекулантите има злато за 20 милиона щатски долара. С малко помощ – не до там непосилна за Гулд сума. Джеймс решава да изкупи суровината от всички участници на пазара, за да диктува цените и съответно да може да направи милиони печалба. Проблемът обаче са останалите 75-100 милиона щатски долара злато, с които държавата разполага. Правителството може по всяко време да се намеси с продажба на своето злато с цел стабилизиране на цената му. Единствено държавата има властта да унищожи замислената спекулация с един замах. Това обаче не притеснява Гулд и партньора му Фиск. Започва мащабна кампания, намаляваща вероятността правителството да развали добре замисления план. С подкупи и обещания за участие в измамата за милиони, тесен кръг хора около Гулд успяват да наместят поставени лица близко до властта. Тяхната задача е да действат подобно на съвременните лобисти – трябва да убедят властта, че техните интереси съвпадат с тези на цялата нация. В случая – скъпо злато би било добро за държавата и целия народ. На един важен прием на парахода на Фиск тази идея е насаждана директно на самия президент. В специално създадена правителствена служба „връзки с обществеността“ е нает английски финансов специалист, който в научни статии да убеждава хората в ползите от скъпото злато. Голям успех за Гулд е назначаването на поставено лице на пост помощник-началник на хазната в Ню Йорк. Отделно от всичко казано до тук, Генерал Юлисис – главнокомандващ на обединените войски по време на Гражданската война – е манипулиран в полза на идеята за скъпо злато още от самото задействане на плана. Това са само част от примерите за влиянието на група спекуланти върху силна държава като САЩ.

Играта започва

Септември 1869. Гулд започва да изкупува свободното злато и цената му се покачва от 130 до 165 долара само за няколко дни. Групата изпълнява първата част от плана си. Оказва се, че е Гулд и компания вече притежават повече злато от наличното в трезорите на банките в цял Ню Йорк. Сделките за покупка, които са направени, много наподобяват днешните фючърсни сделки – продавачът има задължение да направи доставка на купувача не веднага, а на бъдеща дата. Ако на бъдещата дата няма физическо злато, което да се достави (понеже всичко налично, до което може да се добере продавачът, е изкупено предварително от Гулд) съдбата на злополучния продавач е изцяло в ръцете на Гулд. Всичко върви по план, но в даден момент наглата спекулация започва да става твърде очевидна за властта. Прекъсната е връзката на Гулд с един от най-важните му информатори в правителството и вече държавата може да се включи с продажби във всеки един момент.

djeims-guld-zlato

Който се смее последен…

Следващите ходове на Гулд и Фиск са повече от изобретателни. В началото на октомври 1869 Гулд инструктира Фиск да държи цената над 160 с всички възможни средства. Ордерите, с които трябва да стане това обаче, трябва да са разпределени в различни брокери и задължително да са устни. По този начин много хора научават, че Фиск няма да позволи спад в цената на златото и тя лесно се задържа над определеното ниво.

На 4-ти октомври играта продължава. Фиск продължава уверено да прави нови облози за покачване на цената. Тя достига до 169 и това е моментът, в който правителството се намесва – цената спада с над 20% за няколко минути. Тук може би ще си помислите, че безскрупулните спекуланти са си получили заслуженото. Не съвсем.

Оказва се, че по времето, в което Фиск е разиграва своя театър, а нищо неподозиращите купувачи гледат представлението, без да задават въпроси, Гулд успява постепенно да се отърве от цялото състояние в злато.

Следва безнаказаност. Сделките на Фиск са устни и няма никакви писмени доказателства за сключването им. В момента, в който той отрича да е давал такива на финансовите посредници, те трябва да се обърнат към съда. Така той се отплаща за доверието им. Там ги заварват подкупени (с печалбите, възлизащи на над 10 милиона долара тогавашни пари) съдии и политици. Не малко брокери фалират, а за други се говори, че са „обезщетени“ от Гулд, за да не създават проблеми. Самите герои на нашата случка си спечелват безброй врагове. Фиск е прострелян 3 години по-късно и умира в евтина хотелска стая, друг от групата е наказан с доживотна присъда, а трети е разорен и умира в крайна мизерия.

Какво се случва с мозъка на цялата операция обаче – Джеймс Гулд?

Той изживява сравнително спокойно остатъка на живота си и умира 23 години по-късно от естествена смърт. Междувременно успява чрез нови спекулации да увеличи богатството си с още няколко милиона.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.