Първият българин, спечелил World Top Investor

Тодор Ангелов се казва първият българин, победител в най-голямото световното състезание за трейдъри – World Top Investor (ексклузивен представител за България, на което, е инвестиционен посредник Карол). Както ви обещахме преди няколко дни в социалните мрежи, успяхме да направим и видео интервю с него, за да разберем повече за това как нашенецът успя да направи грандиозна доходност от почти 300% на своите средства за 1 година. Прочетете и изгледайте цялото интервю с Тодор.

Здравейте, Тодор, разкажете ни малко повече за себе си, с какво всъщност се занимавате?

Напоследък се занимавам само с инвестиране на финансовите пазари. Участвах в състезанието покрай инвестиционен посредник Карол, тъй като до преди това не знаех нищо за това състезание, а с Карол работя вече от около 2-3 години и просто брокерите от компанията ми обесниха за тази възможност. Включих се малко на шега.

От кога се интересувате от световни финансови пазари?

От около 1-2 се занимавам само с това, но се интересувам от финансови пазари от близо 8-9 години. От 2004г. следя интезивно световните финансови пазари – форекс, основни индекси, американски/европейски пазари. 

Какво всъщност е за вас състезанието World Top Investor?

В началото за мен World Top Investor беше нещо, за което аз не бях чувал никога. От брокерите в компанията, на която съм клиент, разбрах, че това е световно състезание, в което мога се включа с минимална сума, да инвестирам и евентуално да спечеля. World Top Investor се превърна в предизвикателство за мен чак когато успях да достигна до топ 5 на трейдърите. След този момент погледнах на нещата сериозно. За мен е голяма чест, че го спечелих. В момента очаквам обратна връзка от хората, които го организират.

Получавахте ли навременна подкрепа от инвестиционния посредник и експертите, с които работихте по пътя към победата?

Да, със сигурност, абсолютно навременна подкрепа получавах. Дори в моменти, в които някакви поръчки не минаваха онлайн, получавах подкрепа от инвестиционния посредник, с който работя. Подкрепа получавах и от организаторите на състезанието, след като вече го спечелих.

Кое ви мотивира да вземете решение да участвате в състезание с конкуренция на световно ниво?

В началото беше като на шега, но след втория-третия месец, когато успях да стигна топ 3, наистина се мотивирах. Имаше и трудни моменти, разбира се, бях затруднен на края , например, да не тегля пари, но все пах водех в състезанието, исках да го завърша и да победя.

Каква беше вашата стратегия/методология през тази 1 година, която ви донесе успеха?

Следвам дългосрочни трендове, не обичам да търгувам срещу тренда, без значение дали става въпрос за валутни двойки или акции. Рядко шортвам акции или CFD-та, просто си избирам акции, които имат потенциал да поскъпват. Доста хора по принцип обичат да бетват на S&P и другите основни индекси, но за мен в момента нещата са “на кантар” и затова си избирам определени акции. “Healthcare” е една от печелившите, според мен, индустрии. При валутните двойки залагах на поскъпване на долара в средносрочен план. Като цяло заемам позиции с идеи за 3-5 месеца напред във времето. На технически анализ разчитам само при избор на моментите, в които да заема позиция. Не обичам да слагам стоп поръчки, но все пак слагам при форекс двойките. Между другото, не съм променял основната си стратегия, заради това състезание. 

Какво е усещането да сте първият българин, който печели такова престижно състезание?

За мен е изключителна чест, че станах първият българин, победител в World Top Investor, това ме кара да се чувствам горд.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един човек, за да е успешен трейдър?

Постоянство, търпение и да взимаме предвид чуждо мнение. Не трябва да слушаме само себе си. Аз приемам всякакви мнения и възгледи за пазара, комуникирам със страшно много хора. Има много хора, които, например, разбират търговията с валута по-добре от мен, да не говорим, че от технически анализ не разбирам много. Още веднъж ще повторя – приемайте чуждо мнение.

Според вас, може ли човек да се насочи изцяло към Forex и CFD търговия с цел да печели регулярно от тази дейност?

Да, може.

Какво не знаем за валутната търговия, с какво трябва да се съобразяваме, когато гоним високи резултати като вашите?

Валута търгувам така, както търгувам и други финансови инструменти като акции, CFD-та. Винаги съм дългосрочен, дори и да губя в краткосрочен план. Според мен, в дългосрочен план валутите също следват трендове. Хоризонтът винаги трябва да е поне 4-6 месеца.

Съществува ли доза хазарт във валутната търговия или нещата опират до знание и качества? Задаваме този въпрос, тъй като много хора в страната отъждествяват валутната търговия с хазарта.

Със сигурност има доза хазарт, но в средносрочен/дългосрочен план хазартът е много малко. В дългосрочен план надделяват фундаментални за движенията на финансовите пазари фактори. Според мен, търговията с валута не се различава по този критерий от търговията с други финансови инструменти като акциите.

Каква е причината толкова малко хора в България да познават FX и CFD пазарите?

Това не мога да го преценя. Може би причината е, че дори хората, които познават тези пазари от части, намират много по-голяма доза хазарт, отколкото всъщност има.

Какво бихте посъветвали хората, които се интересуват от световните пазари?

Постоянство и да не се отказват. Аз съм започвал 2 пъти от нулата за последните 10 години.

Какво предстои за вас? Какви са амбициите ви оттук-нататък, след като вече сте удостоен с толкова голям приз?

Имам амбиции един ден, при това не много далеч в бъдещето, да се занимавам само с това, да си докарвам доход само от търговия на световните финансови пазари.”

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.