Злато – сигурната инвестиция по време на нестабилност

kiulcheta-zlato

Още от древността,  златото се е ползвало не само с разменна функция, но и със статут на съхранение на стойността и като измерител на състоянието. Този благороден метал не веднъж в исторически план се е оказвал активът, който хората са разпознавали като най-сигурен при катаклизмите и сътресенията, които им е поднасяло времето. На 24.06.2016г. световният финансов пазар изтри около $2 трилиона от стойността си след като 51.9% от британците гласуваха за напускане на Европейския Съюз. Brexit е събитие без прецедент, което внесе несигурност и висока волатилност на глобалния капиталов пазар. Пазарните настроения бързо смениха своята посока и инвеститорите прибягнаха към flight to quality, т.нар. предпочитание към качествени и сравнително нискoрискови активи. Така логично, за пореден път инвеститорите намериха сигурно убежище(safe-haven) за своето финансово богатство, закупувайки злато.

Защита по време на несигурност във финансовия пазар

Златото  често е възприемано като хедж срещу икономически и финансов риск, за което свидетелства 8% скок в цената на ценния метал на един етап от търговската сесия в петък. Цената му на спот пазара се покачи до $1 355.6 за унция, превръщайки се в най-високата позиция от март 2014г. В деня, в който резултатите от британския референдум бяха оповестени, цената на едно кюлче скочи с 4.6% достигайки до $1 320, което представлява най-голямото дневно покачване на стойността на златото от началото на 2009г.

 

tablica_za_pazarna_volatilnost_sled_novinata_za_Brexit

 

Трейдърите също прибягнаха до закупуването на държавни ценни книжа, изпращайки доходността на 10-годишните US Treasuries стремглаво надолу до 1.57% спрямо 1.73% предходния ден. Прогнозите на Goldman Sachs сочат, че тяхната доходност може да се свие дори до 1.35%. В петък доходността по немските, английските и японските държавни облигации също отбеляза рязък спад като доходността по немските 10-годишни държавни облигации дори премина на отрицателна територия.

Кои фактори оказват влияние върху цената и доходността на златото?

Несигурността около бъдещето на Великобритания принуди инвеститорите да продават акции и да търсят активи с малък риск. Отчетен е ръст от 69% на хора, инвестирали в злато за първи път, като извадката включва учители, доктори и пенсионери. Това показва проучване на The Pure Gold Company – компания, занимаваща се с инвестиции в злато. Страхът от Brexit подтиква инвеститори с малко опит да инвестират на капиталовите пазари, за да спасят от обезценяване спестяванията си, деноминирани в британски лири. Въпреки това, доходността от инвестицията в злато бе ограничена от силния щатски долар. Металите са деноминирани в долари и по този начин те се оскъпяват за инвеститори, чиято национална валута е различна от тази на САЩ.  tabliza_za_USD_dolar_index

 

Цената на ценния метал е силно зависима и от промяната на лихвените проценти. Повишение на лихвения процент би повишило алтернативните разходи или т.нар. пропуснати ползи от евентуална инвестиция в актив, който носи по-висока доходност, пряко обвързана с промяната в лихвените проценти. Добрият инвеститор трябва да знае, че златото и металите като цяло не са безрискови инвестиции. Златото понякога се счита за вид парична форма, към която инвеститорите прибягват, когато не се доверяват на други парични форми като кеш или акции. Важно е да се подчертае, че промяната в цената на златото се определя от външни фактори, включително сентимента на пазара.

Прогнози

Пазарът на златото остава предимно бичи настроен (очаква се позитивен тренд) и прогнозите са жълтият метал да се търгува на по-високи нива в средносрочен план. Ефектите от британското решение ще станат по-осезаеми през третото тримесечие на 2016г., което би засилило допълнително инициативата на инвеститорите да трупат златни резерви. Въпреки това, в по-дългосрочен план се очаква цената на златото да се стабилизира на по-ниски нива след като волатилността около политическата и икономическа несигурност на острова се уталожи.

Brexit оказва директно влияние върху решението на Федералния Резерв на САЩ за повишаването или запазването на лихвения процент. Очакванията са Фед да не увеличава лихвения процент по време на срещите си през юли и септември. В допълнение, Goldman Sachs покачва краткосрочната си прогноза за ръста в цената на златото, именно поради очакванията, че Фед ще задържи лихвения процент в САЩ непроменен.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.