Как се прави 1,400 пипса печалба в GBPUSD?

Преди около седмица затворих позиция, която ми донесе 1400 пипса печалба във валутната двойка паунд-долар (GBPUSD) по реална сметка в Карол МетаТрейдър 4. Цената, на която открих късата си позиция, беше 1.6400. Почти 5 месеца по-късно направих обратната сделка на 1.4999, което грубо са 1,400 пипса. Защо въпреки, че никой не би отказал такава голяма печалба, съвсем малко хора на практика успяват да я постигнат? Ще споделя с вас кои са 5-те неща, с които непременно трябва да се съобразите, ако искате да преследвате печалби от по няколко стотин пипса и повече.

GBPUSD1400profit

1. Максимално конкретен дългосрочен анализ
Очевидно, движение от над 1,000 пипса  изисква от вас да се направи анализ на дългосрочната картина в съответната валутна двойка. Трябва ви тренд на дневна (D1), а в някои случаи дори и на седмична (W1) графика. Това, което малко хора правят е да направят анализа си достатъчно конкретен, за да позволи без излишни притеснения да държите дадена позиция отворена с месеци. Това е ключово, а се пропуска от много форекс трейдъри. Не е достатъчно да прогнозирате силен тренд от няколко фигури в дадена валутна двойка. Трябва да можете да кажете кои са конкретните нива, до които валутата трябва да достигне. Това ще ви позволи при достатъчно добра дисциплина да дочакате наистина най-добрата цена. В противен случай ще се изкушите да затворите позицията си още в самото начало, защото нямате конкретно ценово ниво, което изчаквате. Лично аз използвам вълнова теория на Глен Нийли – метод от техническия анализ, който дава прогноза не на някаква ценова зона, а на съвсем конкретно ниво на цената с точност до пипс.

2. Търпение и добра дисциплина
Друг решаващ фактор е търпението ви или по-общо казано – добрата дисциплина. Всеки трейдър на форекс пазара има някакво сравнително предимство. Едни са с повече опит, други запазват трезвата си преценка, търгувайки под напрежение, а трети имат търпение.  За съжаление, за печалби от над 1,000 пипса се изискват месеци. Позицията в GBPUSD, която използвам за пример в тази статия, се развиваше цели 124 дни, като дори може да се поспори, че е трябвало да изчакам и още преди да я затворя. Малко хора имат търпението да виждат нарастваща плаваща печалба ден след ден и да не правят нищо за заключването й. Нека не забравяме обаче, че масовият трейдър на този пазар не е на печалба.

3. Местене на стоп поръчката на 0
Моментът, в който преместите стоп поръчката си на 0 или дори на плюс, е повратната точка при такъв тип търговия. Ако до тогава сте се фокусирали върху възможността да загубите 200-300 пипса от съответната сделка, то след като преместите стопът си на 0, знаете че каквото и да стане от тази позиция – не може да изгубите нищо. Тази нова нагласа помага и за търпението. Старайте се все пак да не прибързвате с местенето на стопа. Правете това едва когато трендът се е отдалечил достатъчно цената, за да не бъдете затворени от евентуална корекция. В такива случаи – местене на стоп над някоя пълзяща средна (като например 100 или 200 EMA на дневна графика) може да ви даде така нужното обективно ниво за вашата стоп поръчка.

4. Търгувайте с по-малки обеми
Противно на очакванията – печалба от 1400 пипса не винаги означава удвояване и утрояване на сметката. Въпросната позиция в моя случай ми донесе едва около 6% доходност. Всичко е функция на обема на позицията. Менторската сметка на Карол, по която направих този трейд, има за цел да прави около 20% доходност на година. Щом само от една сделка вече съм успял да постигна 6%, то чакането определено си е заслужавало. Важното е да се разбере, че с големи позиции е в пъти по-трудно да се улавят движения на дневна графика. Нагласата и емоциите, през които преминава трейдъра, са съвсем различни. Дори и да сте влезли в позиция с намерението да изчакате 500 пипса печалба, ако обемът на сделката е десетки (или повече) пъти по-голям от парите по сметката ви – почти със сигурност ще затворите позицията си дори и преди да са минали 100 пипса във вашата посока. Човек много лесно се изкушава да наруши правилата си щом види малко по-големи суми по сметката си. Още повече ако тези суми са „невзета печалба“. За да я вземете и тя да стане 100% сигурно е нужен един единствен клик за по-малко от секунда. В месеца има предостатъчно секунди, в които да направите тази грешка.

5. Отделна сметка за такъв тип търговия
Да, наистина е трудно човек да не се изкуши да търгува по-активно по сметка си. Как се справям аз? Имам няколко сметки, в които търгувам по различен начин. Ако видя модел на малка графика, да кажем 15-минутна, го търгувам по моя лична сметка в Карол МТ4 предназначена за агресивна търговия. Ако при някоя валутна двойка забележа възможност със съвсем малък стоп да се спечели над 10 пъти повече – търгувам по втора сметка за агресивна търговия. И накрая – ако видя възможност за дългосрочна търговия на седмична графика – търгувам консервативно по менторската ми сметка в Карол. По този начин, много по-лесно спазвам правилата за сметките, при които идеята е да се търгува дисциплинирано и дългосрочно. Така че съветът ми е да имате няколко отделни сметки с различни правила по тях. Заемете дългосрочната си позиция с таргет няколко стотин пипса по съответната сметка и я проверявайте през няколко седмици. Активната търговия оставете за другите си сметки.

Надявам се споделеното в тази статия да е било полезно за вас. Ако искате да научите повече за дългосрочната търговия, за вълновата теория като метод на техническия анализ или менторската сметка спомената в горния текст – винаги можете да се свържете с мен на jordan_kaloyanchev@karoll.bg или на 02 / 4008 243.

Желая ви успешна търговия!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.