Скандалът с LIBOR. Какво се случи и какво трябваше да се случи? (Част 1 от 2)

Медиите се погрижиха хората да разберат, че „Скандалът с LIBOR“ е нещо важно за финансовите пазари. Рекордните глоби, които бяха наложени на виновните институции, създадоха правилното впечатление. Но едно нещо ме не спира да ме учудва. Защо отзвука от тези събития е така малък ? Това не е просто скандал. Това e манипулация от световен мащаб, нещо огромно. Може би дори имаше потенциала така да разтресе финансовите пазари, както други едни събития от преди 6-7 години направиха. Ето какво имам предвид.

LIBOR с 360 трилиона щатски долара покритие

LIBOR е в основата на финансови продукти на стойност около 360 трилиона щатски долара.  Една наистина зашеметяваща сума. А какво представлява ? Най-просто казано, това е лихвения процент, по който една банка може да вземе заем от друга на Лондонския междубанков пазар. На практика обаче с известни уговорки може се приеме, че лихвите в почти цял свят зависят до някаква  степен него. Кредитни карти, студентски заеми, ипотеки, заеми за стартиране на малък бизнес…

Стойности на LIBOR за периода 1 Юли 1989 – 31 Декември 2013

Libor-istoricheski-stoinosti

Скандал от световен мащаб

За манипулации на LIBOR се заговори през 2012 година. За съжаление се оказва, че скандал не само има, но и съвсем не е от вчера и съвсем не включва само една самозабравила се банка. През 2012 година регулаторните органи на САЩ, Великобритания, Япония, Швейцария, Канада и други държави започват международно разследване за предполагаемо манипулиране на лихвения процент между 2005-2009 година. То е насочено срещу няколко водещи банки – Barclays, UBS, Rabobank, и Royal Bank of Scotland. Отначало основно Barclays е под ударите на регулаторните органи, но в последствие се оказва, че действително става въпрос за картел с множество участници. Цели 15 банки, почти всички от които световните лидери в индустрията, биват разследвани за участие в схемата. Вината на много от тях бе доказана, а последвалите глоби са в рекордни размери. Стига се и до арести.

Списък на банки разследвани за манипулация на LIBOR:

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ ICAP PLC Royal Bank of Scotland PLC
Citigroup Inc. J.P. Morgan Chase & Co. RP Martin Holdings Ltd
Credit Suisse Group Lloyds Banking Group PLC Societe Generale SA
Deutsche Bank AG Mizuho Financial Group Inc. Sumitomo Mitsui Banking Corp.
HSBC Holdings PLC Rabobank Groep NV UBS AG

По данни на TheGuardian към момента наложените от регулаторните органи глобите възлизат на общо £3.5 милиарда ($5.74 милиарда). Впечатляваща сума, но не и твърде висока предвид мащаба на скандала и предполагаемите печалби, които манипулаторите са извлекли.

libor-globi-banki

Важно е да се отбележи, че Barclaysи UBS са били освободени изцяло от наложените санкции, в замяна на съдействие за разкриването на картела. Според FinancialTimesГлобите на Barclaysса възлизали на 690 милиона евро, а тези на UBS около 2.5 милиарда евро. В медийното пространство все повече се говори, че предстоят разкрития и за манипулиране на Swiss Franc Libor, като глоби е възможно да бъдат наложени и на различни от вече санкционираните банки. Удар по финансите на банките ще бъдат и разходите за съдебни дела от ощетени клиенти.

Да си остане между нас си

Историята познава много случай на скандали от финансовия свят, в който наглостта на замесените лица и лекотата, с която управляват съдбите на останалите инвеститори, са зашеметяващи. Ето някои от разговори, които не е трябва да стигат до ушите на всички.

Прочетете продължението на статията – LIBOR скандал – Част 2

Заглавие на коментар: Скандалът с LIBOR. Какво се случи и какво трябваше да се случи? (Част 1 от 2)

  1. Pingback: Скандалът с LIBOR. Какво се случи и какво трябваше да се случи? (Част 2 от 2) | Карол - Вашият личен инвестиционен партньор!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.