Легендарни трейдъри и инвеститори: Линда Рашке

Легендарни-трейдъри-и-инвеститор-final-линда-рашке

Като цяло жените в трейдинга и инвестирането са малцинство и това не е тайна за никого. Интересното е, че обикновено постигат по-добри резултати в сравнение с колегите си мъже. Обясненията, които съм чувал са, че са по-дисциплинирани, по-лесно следват плана за търговия, по-лесно се справят с алчността.

Коя е Линда Рашке?

Ситуацията е била подобна през далечната 1981, когато Линда Рашке стартира кариерата си като маркет мейкър на опции в  Pacific Coast Stock Exchange. По това време там са работили около 600 човека, като тя е била едва втората жена.

Кариерата на Линда стартира с разговор на необичайно място. Тя играе партия тенис със свой познат Гари, който вече работи на пода на борсата в Pacific Coast Stock Exchange. Това е един от онези съдбовни мигове в живота, в които едно решение променя всичко. Ето какво разказва тя в новата си книга „ Trading Sardines”:

– Какво е маркет мейкър?

Гари ме погледна любопитно.

– Маркет мейкъра предоставя ликвидност – каза той. Той оферира цена купува и цена  продава на инструмента, с който търгува.

Аз сбръчках челото си и се опитах да визуализирам какво каза Гари.

– Как печелиш пари от това?

Гари се подсмихна.

– Правиш пари от разликата между цена купува и цена продава, нарича се спред…

Питах Гари въпрос след въпрос, а той с удоволствие отговаряше…

Гари ме погледна право в очите, докато говореше. Беше спрял да мига, което беше разсейващо. Концентрирах се отново. Това беше бизнес, не игра и той изпитваше ангажираността ми.

– Ще ти предоставя първоначален капитал и ще делим печалбата 50/50.

– Дадено.

Стиснахме си ръцете и продължихме да играем.“(продължават да играя тенис на корт –  бел. Авт.)

След като стартира кариерата си, Линда Рашке става CTA(Commodity Trading Advisor) през 1992.

След това е била главен трейдър в няколко хедж фонда. Стартира свой хедж фонд през 2002. Barclays Hedge го класира 17 от 4500 на база на представянето му.

Джак Швагер и посвещава глава в поредицата Market Wizards.

Създава LBR Group. Продължава да търгува, по същата програма с която търгува от 1992. Интересен факт е, че не е пропуснала дори месец в който да не търгува фючърси върху SP500 от самото създаване на контракта.

Какъв е подходът и при търговията на световните финансови пазари?

Време е да разгледаме как тя подхожда към търговията на световните финансови пазари. Нейните виждания са най-добре представени в книгата Street Smart, която издава през 1995 година заедно с Лари Конърс. Тя бързо става бест селър, защото предлага приложими стратегии за търговия. Освен това е пълна с невероятни прозрения, които са релевантни и днес. Ето и някой от най-интересните такива.

„Главната цел на всяка сделка е да минимизираме риска, а не да максимизираме печалбата. Позициите се управляват според поведението на пазара.“

„Суинг трейдинг е очакване на следващото движение на пазара, като се питаме какъв би бил най-вероятния изход. Например, ако пазара пробие дадено ниво на подкрепа и има силно движение надолу, най-добрата сделка е да продадем първото рали. Това е така защото най-вероятното събитие е пазара поне да направи повторен тест на последното дъно, преди да успее да смени посоката.“

Сега ще разгледаме една стратегия “The Anti” описана в Street Smart

  1. Използваме 7 периода за К линията на Stochastic ( бързата линия).
  2. Използваме 10 периода за D  линията на Stochastic (бавната линия).

Настройките на Stochastic за МТ4 трябва да изглеждат така. В долния край на графиката ще забележете индикатора.

mt4-screenshot-The-Anti-linda-raschke

Условия за покупка(продажбите са огледални)

  1. Бавната линия (D отбелязана с точки) е в забележимо покачване.
  2. Бързата линия(К отбелязана с плътна линия) започва да се издига с бавната линия. Образува се консолидация или възстановяване на цената. Това кара бързата линия да се върне обратно към бавната.
  3. Откриваме позиция, когато бързата линия се обърне отново нагоре в посока на бавната линия(формира се кука). Обикновено слагаме бай стоп над върха на последната свещ.
  4. Стопа се слага под свеща, след която откриваме позиция на пазара.
  5. Държим позиция 3-4 свещи. Това не е дългосрочна сделка, а просто бързо „Благодаря много“.

usloviya-za-pokupka

Според авторите тази стратегия работи добре на всяка времева рамка при пазара на акции и фючърси.

Дали тази стратегия би проработила при сегашните пазарни условия? В продължението на тази статия ще разгледаме примери за търговия и статистика с тази стратегия.

Ако нямате търпение и искате да проверите сами как работи може да го направите, като откриете демо сметка в платформата МТ4 с виртуални средства. Може да изпробвате стратегията върху индекси като DAX30, SP500, DJIA или петрол.

Ако искате да изпробвате стратегия “The Anti” върху акции, трябва да откриете демо сметка в Trader Workstation – платформа, която предлагаме в партньорство с Interactive Brokers. Така ще може да се насладите на най-ниските разходи за търговия с акции предлагани в България.

Бъдете първите, които научават за най-новото ни предложение, като се абонирате за рубриката “Легендарни Трейдъри и Инвеститори”!

buton_abonirajte-se

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в това видео имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.