Кой е най-добрият инвеститор на всички времена?

koi-e-nai-dobriyat-investitor-na-vsichki-vremenaВсички  сме чували за Уорън Бъфет. За повечето от нас той е най-добрият инвеститор в света. Приемаме този факт без да се замислим дали е истина. Днес ще се запознаем един инвеститор, който има много по-добра доходност от Бъфет.  Той не е толкова прочут като Бъфет извън инвестиционната общност. Една от причините е, че пази личният си живот и методите си на работа в тайна. Този инвеститор се казва Jim Simons.

Jim Simons е определян като най-успешния инвеститор в историята на модерните финанси. От 1988 до сега средната годишна възвръщаемост преди таксите за инвеститорите е 66.00%. След таксите той успява да им донесе средно по 39.00% на година. За сравнение средната годишна възвръщаемост на Уорън Бъфет е 16,63% за периода от 1984 – 2018. 

Jim Simons е роден през 1939-а и е математик по образование, като има и докторска степен по математика. Преподава в едни от най-добрите университети в САЩ. Заради математическите си способности е нает от Агенцията по национална сигурност да разбива кодове в средата на 60-те години на миналия век.

Не е учудващо, че подходът му към пазарите е математически и статистически. Той е известен като един от първите quantitative investors. Използва компютърни модели много преди да съществуват сегашните технологични компании. През 1982 създава  Renaissance Technologies, като най-добре представящият се фонд на компанията е Medallion Fund. Във фонда работят голямо количество математици и статистици, но той е затворен за външната публика. Личното състоянието на Simons се оценява на 23 млрд. долара.

Успеха на Simons не остава незабелязан  и много инвестиционни фирми по света се опитват да постигнат същите успехи, използвайки компютърно ориентирани модели. Това прави този подход изключително популярен в наши дни. Алгоритмичния подход генерира най-голям обем на търговия на сегашния пазар на акции. Тези модели не се ограничават само до пазара на акции, но се разпространени и на другите пазари като суровини, форекс, облигации.

С напредване на технологиите все повече хора могат да използват подобен подход. Например, в МetaТrader4  може да направим модел на база на определени наблюдения, да го тестваме и да изградим робот, който да търгува този модел. Този стил на търговия е особено подходящ за хора с познания по математика, статистика и програмиране.

От представането на фирмата на Simons стигаме до заключението, че трябва да останем спокойни по време на спад на пазара. Моделите, който използва, се възползват от човешките емоции в моменти на паника или прекомерна алчност.

Друг урок, който можем да научим е, че на пазара има много повече неефективност отколкото предполагаме. Просто трябва да намерим подходящия модел с който да се възползваме.

Възползвате се от неефективността на пазара, отворете реална сметка за търговия с реални акции и се възползвайте от предимствата, които Карол предлага в партньорство с най-добрия брокер в света за 2019 Interactive Brokers.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

 

 

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.