Най-важната Концепция в Търговията

Искате да търгувате на световните финансови пазари, да печелите допълнителни средства, да сте финансово независими? Тогава се запознайте с една от най-важните концепции в трейдинга. Без разбирането на тази концепция, ще е по-трудно да постигнете целите си в трейдинга. Това е концепцията за първоначалния риск(R). Тя е приложима независимо дали сте трейдър или инвестор. Приложима е на форекс, акции, облигации, стоки.

Макар, че има първоначални разработки по тази тема (съотношение печалба загуба; reward to risk ratio), тя е описана в най-голяма дълбочина от Ван Тарп. Концепцията за първоначалния риск е застъпена в няколко от книгите му, може да я прочетете в  Super trader.

Какво е първоначален риск?

Представете си, че искате да откриете позиция на база на някаква графична фигура. Да кажем, че сте видели триъгълник и искате да влезете след пробива на тренд линията му. Решавате да отворите позиция на зелената линия и да сложите стоп на червената линия, както е показано на графиката.  Разстоянието между зелената линия (ниво на откриване) и червената линия (ниво на стоп) е първоначалния риск. Означаваме първоначалния риск с R.

triagalnik-grafika-purvonachalen-risk-turguvane-karoll

Първоначалния риск (R) на форекс пазара се измерва в пипове. При пазара на акции се измерва в долари за една акция.

Защо слагаме стопове?

Да кажем , че сте проверили, че в 65.00% от случаите пробива на триъгълник работи и може да спечелите от подобни пробив. Предварително няма как да знаете дали текущата сделка ще влезе в тези 65.00% печеливши сделки. Ето защо, за да се застраховате решавате да сложите стоп. Това е такова ниво, на което приемате да излезете на малка загуба така че по-голяма част от капитала ви да бъде запазена. Обикновено стоповете се слагат на такова ниво, на което вече е ясно, че идеята ви за търговия се разваля и няма смисъл повече да държите тази сделка. В нашия случай стопът е под другата страна на триъгълника, защото там идеята се разваля. 

Защо е толкова важно да определим първоначалния риск преди да започнем да търгуваме?

Определянето на първоначалния риск има редица предимства. Разбирането на тези предимства е от ключово значение за израстването на всеки трейдър. Тези предимства са:

Точно контролираме риска във всяка една сделка

Ако има нещо, което да е изключително важно при търговията на световните финансови пазари, това е да контролираме риска. Това значи да рискуваме само с един-два процента от капитала си във всяка една сделка. Ако имаме 10 000 долара по сметката си, в една сделка може да рискуваме 200 долара (два процента от  10 000). Това ни помага да запазим капитала си дори след няколко поредни загуби.

На база на първоначалният  риск можем да определим точно колко да рискуваме в дадената сделка. Да кажем, че искаме да рискуваме два процент от капитала си в дадената сделка. В такъв случай предварително определяме първоначалния риск.  

Важно правило: Никога не откриваме позиция без предварително да сме определили ниво на вход, ниво на стоп и първоначалния риск.

След това изчисляваме какъв да е обема ни така, че да рискуваме точно 2.00%. Казано с други думи, ако стопът ни е далеч ще открием позиция с по-малък обем, ако стопът ни е по-близо ще открием позиция с по-голям обем така, че рискът винаги да е 2.00% от капитала по сметката.

Избиране на най-добрите сделки, чрез използване на първоначалния риск.

Ако знаем първоначалния риск, можем да определим очакваната печалба. Често добрите трейдъри влизат в позиция, само когато имат поне три пъти по-голяма потенциална печалба

В нашия случай таргета ни е предишният връх. До там има три пъти по-голяма потенциална печалба (разстоянието между зелените линии) от потенциалната загуба(първоначалния риск).

triagalnik-grafika-target-nivo-na-pechalba-turguvane-karoll

Така при тази сделка имаме 3R потенциална печалба. На много места може да срещнете това като съотношение печалба: загуба 3:1.

Когато знаем какъв е първоначалният ни риск, можем да определим евентуалната печалба и да влизаме в сделки, при които евентуалната печалба е поне три пъти по-голяма. Така дори и да имаме 50% губещи сделки ние пак ще сме на печалба, защото размерът на печалбите ще е по-голям от размера на загубите.

Започнете да търсите най-добрите сделки с демо сметка в МТ4 или Карол Дилинг.

Започваме да мислим в R.

Един от големите проблеми на трейдърите е, че се  концентрират в печалбата изразена в долари. Така те стават емоционални, защото мислят за доларите (парите) и не могат да търгуват добре. За това има проведени редица изследвания.

Когато започнем да мислим за печалбите и загубите в R-ве (от тази сделка печеля 2R,  от тази губя 1R и т.н.) ние вече не сме толкова емоционални. Просто започваме да мислим за сделките в R и се концентрираме в  намирането на сделки с голям потенциална печалба. След това много по-лесно спазваме правилата за търговия.

Можем да изберем най-добрата стратегия

Искате да разберете коя система е по-добра, за да използвате нея? Тук на помощ пак идва концепцията за първоначалния риск. Да кажем, че знаете колко R дава една система за определен период от време. След това може лесно да изчислите колко дава друга система за същия период от време и да ги сравните. Хубавото е, че така елиминирате използването на по-голям обем на сделките за генериране на по-високи резултати.

Например, да кажем, че имаме система 1 която дава доходност от 10.00% на месец и система 2, която дава 3.00% на месец? Коя е по-добра? Всеки би казал система 1. Но ако за постигането на този резултат при система 1 се рискуват по 5.00% от капитала на сделка, а при система 2 се рискува 1.00% тогава коя е по-добрата система? Естествено система 2. При този вариант система 1 дава 2R на месец, а система 2 дава 3R на месец. Опитвам се да кажа, че чрез използване на концепцията за R, можем да сравняваме системи без да бъдем заблуждавани от по-големия риск(по-големи по обем сделки). По-големия риск може да доведе до по-голяма загуба.

Искате да научите още полезни концепции за търгуване и инвестиране? Запишете се за Онлайн Курса ни за Начинаещи Трейдъри.

Ако имате готова система за търговия и търсите стабилен брокер отворете реална сметка тук.

Ако сте инвеститор и искате да изпробвате тази концепция, заявете реална сметка в Interactive Brokers.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.