Кой ще спечели президентските избори в САЩ – нужна ли е прогноза?

izbori-sasht-2020-trump-biden-koi-shte-specheli

Остават броени дни до  трети ноември, когато са президентските избори в САЩ. Милиони американци вече са гласували. Един срещу друг се изправят Тръмп и Байдън.   Много инвеститори се опитват да отгатнат кой ще спечели. Байдън води в социологическите проучвания. Хората все още живо си спомнят последните избори, когато беше подобна ситуацията с предишния кандидат на демократическата партия Хилари Клинтън. 

Наистина ли е важно инвеститорите да прогнозират кой ще спечели?

Хората, които имат опит на световните финансови пазари, са приели една основна характеристика, че на световните финансови пазари стават  изненади. Независимо дали търгува акции, индекси като S&P500, Nasdaq 100 или DAX, форекс, петрол, злато, тази пазарна характеристика присъства неизменно. 

Както казахме, последните избори са пресни в главата на всички инвеститори. Заради ефекта на последните събития много хора ще бъдат подготвени. Изненада на пазарите се случват тогава, когато дадено събитие хване инвеститорите неподготвени. Едва ли сега ще се случи това. 

Какво би направил умният инвеститор?

umen-investitor-misli-za-pravilni-investicii-predi-izborite-v-sasht

Умният инвеститор би се подготвил и за двата варианта. Както писахме в най-добрите идеи от трейдинг деска на Карол някои сектори ще поскъпнат, а други не – в зависимост от това кой ще спечели. Ето защо не е необходимо да прогнозираме кой ще спечели, а да имаме план за действие при всеки един вариант. 

Да разбира се, след като изборите приключат, ще има много тълкувание какво се е случило. Например, много хора могат да кажат, че пазарът вече е консумирал евентуална победа на Байдън и затова пада.

Ако Тръмп спечели, много хора ще кажат, че това е било ясно и затова виждаме еди-каква си реакция на пазарите.

Не бъдете като повечето инвеститори и не се подлъгвайте по прогнозиране кой ще спечели. Също не чакайте някой да тълкува събитието постфактум. Бъдете трезво мислещи и съобразете  вашите инвестиции, вашите възможности и направете план за действие и за двата варианта. Това е много по-ползотворна дейност, отколкото да се опитваме да познаем кой ще спечели.

Какво ни казва техническият анализ

Правенето на прогнози трябва да се избягва и при технически анализ. Причината е, че след като направим прогноза ние се обвързваме с нея и  подсъзнателно подтискаме всяка информация, която е в противоречие с нашата прогноза. За да избегнем този капан най-добре е да определим какво се случва в момента на графиката и да вземем него в предвид.

В момента на дневна графика на S&P500 виждаме, че  цената  направи по-нисък връх. След това започна спад от 11 свещи като само една от тях е бича. Това показва сила на мечките. Ето защо не трябва да ни учудва, ако цената продължи да се движи низходящо. Много близко разположено ниво на подкрепа имаме на 3200. То е първият по-сериозен тест за сила на мечките. Ако го преодолеят и цената се задържи под него тогава спадът може да е по-дълбок. tehnicheski-analiz-izbori-sasht-2020Следващото важно ниво е малко под 3000, а именно 2990.

От друга гледна точка, ако цената се задържи над 3200 това ще покаже, че се формира широко странично движение и текущия спад е само част от него.  Горната граница на това широко странично движение е малко над 3500.

Независимо какъв анализ използваме винаги трябва да бъдем подготвени с планове за действие в зависимост от това което се случва.

Разгледайте нашите анализи и обучения за да бъдете подготвени за събитията, които предстоят.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.