Топ 5 класация на най-добрите трейдъри в света и техните сделки

Прелиствайки страниците в историята на финансовите пазари човек може да открие разкази за феноменални сделки и спекулации! Подготвил съм за вас класация с 5-те най-уважавани от мен инвеститори и техните най-успешни сделки.

 

1. Сър Джон Темпълтън

  • 30 години печалби – Японското чудо 1960 г.
  • САЩ след Втората световната война  – 1939 г.

На първо място в моята класация поставям сър Джон Темпълтън (1913 – 2008) – една страхотна личност със забележителен успех на финансовите пазари.

Първият свой удар Джон Темпълтън прави през 1939 година, като инвестира по 100 $ във всяка американска компания, чиято акция се търгува под 1 $. Този особен подход донася доходност на неговия инвестиционен фонд от над 400% за 4 години, превръщайки го в милиардер. Причината Темпълтън да направи този залог е очакването му, че именно в този период спадовете на финансовите пазари в следствие на Втората световна война ще бъдат до голяма степен компенсирани.

 

Може би най-успешната му сделка идва 20 години по-късно, в лицето на инвестиции в японски акции и други активи през 1960 година. Това е началото на изключителен ръст в японската икономика, продължил цели 30 години. Твърди се Темпълтън е инвестирал повече от 60% от средствата, с които е разполагал, именно с идея ръст на японската икономика.

Освен тези брилянтни прогнози поставям сър Джон Темпълтън в началото на личната си класация и поради факта, че е сред най-изявени филантропи в света. Най-голямата парична награда например е именно наградата “Темпълтън”, която се връчва на отделна личност за изключителни постижения в областта на религията и науката.

 

2. Андрю Хол

  • 300% ръст на петрола до 5 години ? – 2003
  • Да купиш и държиш на склад 1 милион барела петрол – 2009

петрол2

Андрю Хол е трейдърът, направил една от най-точните прогнози за петрола – и като цена, и като време. Хол става известен с изключително дръзките решения, с които се възползва от идеите си за спекулиране на финансовите пазари.

Спукването на Интернет балонът в края на 90-те води до значителен спад на американските пазари в периода 2000-2003 година. Въпросът е не само какво ще се случи с икономиката на САЩ, но и със суровината, която я движи – петрола. 2003 година черното злато се търгува на цени около 30 $. Андрю Хол прави изключително смела прогноза, че до 5 години един барел ще се търгува за над 100$. Нещо повече – Хол е толкова уверен в прогнозата си, че за да инвестира в нея избира финансови продукти структурирани така, че ако точно до 5 години петролът не достигне 100 $, той ще изгуби всичко. В крайна сметка петролът минава нивото 100 $ за барел почти 5 години по-късно в началото на 2008 година. Андрю Хол получава бонус от 100 милиона долара от работодателя си Citigroup за успешната идея. Само можем да предполагаме каква сума е спечелила самата банка от идеята и куража на Хол.

Година по-късно Хол отново залага на скъп петрол. Този път суровината е поевтиняла значително в следствие световната финансова криза. Хол отново изненадва колегите си с решението да купи не фючърси върху петрол, както повечето инвеститори, а да се зареди с реален петрол. Той купува и държи на склад 1 милиона барела истински петрол с аргумента, че това ще бъде по-изгодния вариант.

Андрю Хол е брилянтен спекулант и съвсем заслужено заема второто място в моята класация на най-добрите трейдъри на всички времена.

 

3. Джордж Сорос

  • Да играеш против Английската централна Банка – 1992

Време е да спомена и една легенда на днешното време – Джордж Сорос. Изключителен човек, с огромно влияние, чиито многобройни фондации ще продължат да следват мисията му още дълги години.

Най-забележителното в кариерата на Джорж Сорос е нейното начало. През 1992 година той прави своят удар и то по начин, по който целият свят да разбере.

В началото на 90-те Централната банка на Англия е част от Европейския валутен механизъм. Нейна задача е да не позволява твърде големи колебания в цената на английската лира спрямо останалите валути в механизма. Въпреки, че банката обещава основна лихва от 15%  на валутата си  (за сравнение тази лихва днес е около 0.50 %) сривът на английската лира се оказва неизбежен. Един от основните фактори това да се случи безспорно е самият Сорос, който има къси позиции  в GBP/USD в размер на над 10 милиарда долара. Освен директния си натиск с позиции на валутния пазар, Сорос упражнява и публичен такъв. Във всяко свое по-значимо медийно участие той прогнозира с голяма увереност срив във стойността на лирата привличайки още крупни инвеститори към тази идея. Идея, която му носи печалба от 1,1 милиарда долара за една вечер.

Джорж Сорос обаче едва ли иска да бъде запомнен само като „човекът разорил Английската централна банка“. Трудно могат да се изброят всички благотворителни инициативи, чрез които той и фондациите му се опитват да направят света по-добър. Парите на Сорос са стигнали буквално до всички краища на света под формата на дарения като например това за Нов български университет в България.

 

4. Джеси Ливърмор

  • Първите милиони от борсата – 1907
  • Поредната „позната“ криза – 1929

Джеси Ливърнор е забележителен трейдър, един от пионерите на финансовите пазари. Причината да се превърне в легенда е, че е предвидил перфектно не една финансова криза, а и също фактът, че е търгувал във време когато информацията и наборът от финансови инструменти и похвати са били нищо в сравнение с днешните.

Джеси Ливърмор поема по пътя на легендарните трейдъри в далечната 1907 година, когато предвижда срив в американските акции и в последствие се възползва в пълна степен от него. Резултатът е повече от внушителен – 3 милиона долара за един ден, което се равнява на около 70 милиона днешни пари.

Доказателството, че Ливърмор не е бил просто поредният късметлия е, че той не е просто е задържал богатството си, но и многократно го е увеличил след следващия голям срив на американския пазар през 1929 година. Докато голяма част от американското население губи работата си и живее в бедност, търговията на финансовите пазари по време на Великата депресия прави от Ливърмор един от малкото хора в света по онова време, притежаващи състояние над 100 милиона долара.

Джеси Ливърмор често е наричан “първия истински трейдър в света”.

 

5. Джон Паусон

  • На върха на имотния балон – 2007

Топ 5 класация на най-добрите трейдъри в света и техните сделки

Джон Паусон е един от най-известните мениджъри на хедж фондове в наши дни. Най-голямата сделка на Паусон до момента е залогът му против имотния пазар в САЩ малко преди световната финансова криза да настъпи. В резултат на успешната си сделка неговият Pauson & Co хедж фонд известно време е третият най-голям в света, като в средата на 2012 година управлява внушителните 24 милиарда долара.

Това, което Паусон прави, е наистина забележително. Има много анализатори, които успяха да предвидят този балон, но хората, които са направили състояние в резултат на това може би се броят на пръсти. Все пак за да залагаш против най-голямата икономика в света, в момент, в който всички останали купуват, се иска не малко смелост.

Изводът от неговата история е, че големи пари правят тези, които смело застават против мнението на тълпата.

 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.