Можем ли да подобрим представянето си на пазара на акции чрез емоционална интелигентност – част 2

В първата част на тази статия разбрахме как да осъзнаем дадена емоция и как да се възползваме от нея докато търгуваме или инвестираме на пазара на акции.

Не винаги можем толкова бързо да използваме една емоция в търговията с акции. Често ще се сблъскаме с повтарящи се емоции като страх, несигурност, яд, колебание, еуфория и др. Обикновено не мислим за тези емоции, потискаме ги и не ги взимаме под внимание. Това, което потискаме, остава и ни трябва все повече ментална енергия да го потискаме. В един момент дадената емоция взима връх. Обикновено това става точно когато най-малко имаме нужда – докато търгуваме или инвестираме.  Дали не е правилно да направим точно обратното? За да разберем, нека се запознаем с невероятната история на Lester Levenson.

Историята на Lester Levenson

През 1952 година Лестър е на 42, физик, успешен предприемач. В същото време не е щастлив и е много болен. Заболяванията му включват: депресия, уголемен черен дроб, камъни в бъбреците, лошо настроение, язва, проблеми със сърцето. Бил е толкова зле, че изписвайки го след поредните проблеми със сърцето, докторът му казва да не си взема обувки с връзки, защото навеждането и връзването може да са фатални. Той се прибира в луксозния си апартамент срещу Central Park, за да умре.

Стоейки дълги часове, решава да направи преглед на живота си и да установи кога е бил щастлив. Установява, че не е бил щастлив, когато е бил обичан. Казал си, че и сега е обичан от семейството си, но не е щастлив. Разглеждайки моментите, когато е бил щастлив, осъзнава, че е бил щастлив, когато е обичал. Това разбиране променя живота му.

Продължава да преглежда живота си и да търси моментите, когато е бил нещастен. Решава да изпита любов към хората и ситуациите, които са го наранили, заради собственото си щастие, заради себе си. В продължение на три месеца прави това, като се помирява с миналото и вече не е останала ситуация или човек в живота му, към които да изпитва друго, освен любов. Интересното е, че през този период здравето му започва да се подобрява, и той оздравява напълно от болестите. Живее до 1994 година.

Лестър не е издавал книги и не е искал да е гуру. Все пак осъзнава, че откритието му е полезно на другите хора и решава, че трябва да го опише. Това е основата на метода Седона.

Какво представлява Методът Седона

В основата си методът е много прост, но ефективен. Осъзнаваме чувствата си, не ги потискаме. Просто ги оставяме да ги изпитаме. Това не значи да крещим и т.н., а да изпитаме самото чувство. След това си задаваме няколко въпроса:

  • Мога ли да пусна това чувство? –  Hale Dwoskin, ученик на Лестър, казва, че ако държим химикал в ръката си и можем да го пуснем, значи че можем да пуснем и това чувство.
  • Желая ли да го пусна? – Отговорът тук може да е да или не, но това е без значение.
  • Кога? – Отговорът е „сега“. Представяме си, че това чувство излиза от нас.

Процесът е помогнал на много хора. Причината е, че не потискаме дадената емоция, оставяме я такава каквато е. Също избираме да се освободим от нея. Повече подробности ще научите в книгата „The Sedona Method“ на Hale Dwoskin.

Методът Седона и търговията на световните финансови пазари

Замисляли ли сте се какви са най-честите проблеми на трейдърите и инвеститорите? От какво се оплакват? Независимо дали става въпрос за форекс, акции, ETF, индекси – проблемите са едни и същи. Според Mark Douglas в „Trading in the zone“ най-честите проблеми са:

  1. Страх да не сгрешим.
  2. Страх, че може да оставим пари на масата (да не спечелим всичко).
  3. Страх от загуба.
  4. Страх да не пропуснем възможност.

Вероятно ще се съгласите, че най-често срещаните проблеми при трейдърите и инвеститорите са свързани с емоции, като страхът е доминиращ.  Как би търгувал и инвестирал човек, който е освободил тези страхове, използвайки метода Седона? Как бихте търгували и инвестирали Вие без тези страхове?

Изглежда тайната за успеха на световните финансови пазари е осъзнаването на емоциите и тяхното освобождаване.  Емоционалната интелигентност е изключително важна. Хубавото е, че тя е изцяло под наш контрол и можем да я развием.

Успехът е по-близо до Вас, отколкото предполагате! Успехът е във Вас!

Ако вече имате опит и искате реално да търгувате, отворете реална сметка за търговия с акции тук, а за инвестиране в акции тук.

Също не изпускайте да посетите обучителните ни курсове. Следете секция „Обучителен Портал“ от сайта ни.

Получете следващата ни статия директно в пощата си, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.