Как се печелят 1 000 000 $ от инвестиции?

kak-se-pecheli-edin-milion-ot-investicii

В обществото, в което живеем, всеки да иска е милионер. Представете си социалния статус, почивките, хубавия дом и възможността да помагате на хора или каузи, за които Ви е грижа. Вероятно се питате  достижима ли е тази цел в българските икономически условия, както и колко време би Ви отнело.  И най-важно как реално да я постигнете.

Като начало нека разгледаме няколко възможни варианта за инвестиции.

Депозит в банка

Ако сте професионалист, да кажем от IT сферата, вероятно се радвате на възможността да заделяте част от доходите си в банка. Възможно е да заделяте по 10 000 долара на година. Според сайта https://www.moitepari.bg/, ако разполагаме с 10 000 долара и ги оставим на депозит за една година ще получим 1.29% (129$)лихва. Това е в най-добрия случай от всички предложени банкови оферти.  Ако всяка година прибавяме 10 000 долара към парите си, ще ни трябват точно 65 години, за да достигнем целта от 1 000 000$. Това е много голям период от време и трябва да допуснем, че лихвите ще се повишават в бъдеще. И все пак повишаващи се лихви са характерни за периоди на висока инфлация. Ето защо в определени моменти инфлацията може да обезсмисли подобна инвестиционна идея.

Недвижими имоти

Много хора прибягват до инвестиране в недвижими имоти като алтернатива на банковите депозити. Тази тенденция се засили след фалита на КТБ.

Според Тодор Минчев в статия за Money.bg, цените на недвижимите имоти са се повишили със средно 4.74% в центъра на София и 3.17% в останалите квартали за период от 9 години(2010 – 2018). Годишните промени може да анализирате от следващата таблица, която е част от споменатата статия.

nedvijimi-imoti-sravnenie-v-godinite-tablica

За целта на сравнението в нашата хипотетична ситуация ще допуснем, че имаме 10 000 долара за покупка на имот на стойност 89 872$(80 000 евро) извън центъра на София, а останалите вземем на кредит за срок от 10 години. Срока на кредита е по-малък, защото казахме, че можем да заделяме по 10 000 долара на година. Според сайта https://www.moitepari.bg, в най-добрия случай ще имаме лихва от 2.80%. Така за първите 10 години ще имаме доходност от 0.37%(3.17% – 2.80%). След като изплатим първия имот купуваме следващия при същите условия, защото можем да заделяме по 10 000$ за инвестиране. При тези условия ще са ни нужни 51 години, за да достигне имотното ни портфолио 1 милион долара.

Обърнете внимание, че инфлацията, местните данъци и такси, разходите по покупко-продажба  не са взети в предвид.

Инвестиране в американски акции

investirane-v-amerikanski-akcii

В книгата си „Stock for Long Run“ , Jeremy Sigel анализира историческото представяне на няколко инвестиции. Неговите изследвания показват, че за периода от 1926 до 2006, когато излиза книгата му:

  • ✔️Пазара на американски акции има 6.8% средна годишна възвръщаемост и то след като е приспаднал инфлацията;
  • ✔️Дългосрочните правителствени американски облигации 2.4% средна годишна възвръщаемост, след премахване на инфлация;
  • ✔️Златото е показало 1,2% средно годишен ръст за този период пак след приспадане на инфлацията;

От изложеното до тук можем да направим следното обобщение:

dohodnost-ot-investicii-v-amerikanski-akcii-tablica

Преди да се втурнете да купувате американски акции трябва да знаете някои неща:

  • ✔️Средната възвръщаемост от близо 7.00% не означава, че пазара на акции прави точно толкова. Има колебания, като може една година да има ръст от над 20.00%, а друга година спад от над 20.00%.
  • ✔️Това е дългосрочна стратегия. Въпреки, че е възможно да получим добра доходност да кажем за три години(2012-2014 дават 54.40% ръст) е добре да имаме по-дългосрочен подход, за да избегнем краткосрочните колебания на пазара.
  • ✔️Както виждаме от следващата таблица, дори да купим на върха на пазара и да последва спад, ако сме търпеливи, през следващите няколко години ще излезем на плюс.

Годишна доходност в проценти на S&P 500 по време и след последните две големи рецесии!

godishna-dohodnost-v-procenti-na-s&p500-po-vreme-i-sled-poslednite-dve-golemi-recesii-tablica

Сега е време да се върнем на нашия хипотетичен пример от началото, в който всяка година може да отделяме по 10 000 долара и да ги влагаме в пазара на акции при 7.00% годишна доходност. Въпросът е за колко години ще можем да постигнем желаната цел от 1 000 000 долара. Според тази статия в сайта www.getrichslowly.org, затова ще са ни нужни 30,7 години. Всички изчисления и данни за това как да направим 1 000 000 $ от вложения в пазара на акции са взети от нея. Следващата графика, която прилагат в статията,  е доста впечатляваща.

vreme-za-pechelene-na-edin-milion-chrez-investirane-v-akcii-grafika

Това, което веднага се забелязва е, че е нужно повече време да достигнем от 0 до 100 000 долара отколкото от 600 хиляди долара до един милион. Това значи, че бихме постигнали целта си по-бързо, ако имаме по-голям начален капитал. Всъщност, ако разполагаме с 100 000 долара ще си спестим около 8 години чакане.

Как да инвестираме в американски акции използвайки ETF?

Споменатата по-горе статистика  се отнася за S&P 500 т.е. за да осъществим тази стратегия трябва да купим индекса S&P 500. В този индекс се включват 500-те най-големи американски компании. За да можем да инвестираме в него е добре да използваме ETF.

Но какво е ETF?

ETF е краткото название на борсово-търгуваните фондове (Exchange-Traded Funds). Това са инструменти, подобни на акциите, които, както подсказва името им, също се търгуват на борсите. ETF-ите са атрактивни с това, че могат да бъдат по-удобен начин за инвестиция в даден актив, например цял индекс, а не във всяка отделна акция.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD е ETF който се базира на S&P 500 и е достъпен за търговия от непрофесионални инвеститори на дребно базирани в Европа и се предлага от ИП Карол  през платформата Trader Workstation.

Добър вариант е да купуваме този ETF на интервали(вноски) по-малки от година, когато съберем сума над 1000$. Така ще подобрим споменатата стратегия, защото няма да чакаме края на годината и събраните 10 000 долара, който да инвестираме тогава.

Ето как се представя споменатия ETF от началото на създаването му.

rastezsh-na-iShares-Core-S&P-500-UCITS-ETF-USD-ot-suzdavaneto-mu-grafika

От горната графика виждаме, че ако сме инвестирали 10 000 $  през май 2010 година, през май 2019 ще имаме почти 30 000$. Доста добро представяне, нали?

За да купим ETF трябва да открием реална сметка за търговия. Ние в Карол  предлагаме най-добрите условия за търговия с международни акции и ETF в България в партньорство с Interactive Brokers. Това го казваме съвсем отговорно, като Ви насърчаваме да сравните нашите условия с тези на останалите брокери.

След като вече имаме реална сметка, трябва да потърсим символа SXR8, ако искаме да го купим в евро. Комисионата по сделката е 0.15% от стойността на сделката, като минималната комисионна е 6 евро.

Ако искаме да купим този ETF, но в американски долари трябва да потърсим символа CSSPX. В този случай комисионата е 0.10% от стойността на сделката, но най-малко 10 долара. Ето защо по-горе казахме, че е добре да купуваме този ETF на вноски от по минимум 1000$, така комисионата, която ще платим ще е само 1.00%(10$) от стойността на сделката.

От това видео ще научите как точно да направите покупката. Винаги оставяйте малка сума по сметка да кажем 100 долара свободни.  Ако не сте сигурни и искате да се упражните как да поставяте ордери, може да го направите на демо сметка.

Данъчно облагане

Това е въпрос, който вълнува всички. Затова трябва да запомним, че този ETF се търгува на европейски  борси и затова не се облага с данъци.

Другото нещо, което не трябва да забравяме е, че всичко зависи от нас. Решенията и действията ни днес ще доведат до това което ще постигнем утре.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.