Как да увеличим пасивните си доходи?

hora-pochivasthi-na-plaj-uvelichavane-na-pasivni-dohodi

Предполагам, че повечето от Вас ще се съгласят с мен, че лятото е най-хубавият период през годината.  Аз го свързвам с приятно излежаване на плажа, разходки из непознати места и тотален релакс. Ако в момента почивате, искрено Ви завиждам. Често планирането на почивка започва от рано, като централно място заема бюджетът и това какво можем да си позволим според него. В такива моменти, започвам да се чудя как да мога да постигна по-високи доходи през следващите години. Естествено, стимулите за това са много, по-добро образование за децата, по-интересни почивки в следващите години или просто увеличаване на стандарта на живот.

И така, ако работим на трудов договор и заплатата не е мърдала нагоре през последните години, по-добра почивка ще е свързана с повече лишения. Аз не виждам много смисъл в това, въпреки че познавам хора, които го правят. Идеята е да ходим на готини места без да нарушаваме стандарта си на живот.

Следователно трябва да увеличим пасивните си доходи. Под пасивни доходи, разбирам доходи, за който се налага да работим съвсем малко(1-2 часа на седмица) или въобще да не работим. Това са доходи, които са различни от работна заплата. Обикновено са свързани с покупка на актив, който ни носи определена възвръщаемост.

Например, можем да изтеглим заем, за да купим апартамент, който да отдаваме под наем. Тази мисъл е минавала през главата на почти всеки българин. Идеята е наема да покрива вноската по ипотека, а остатъка да заделяме. Дали тази идея е осъществима? Според обявите на сайта Imot.bg средната цена на двустайно жилище в София е 77 808 евро към дата 17.07.2019. Средният наем на двустайно жилище е 322 евро. Ако изтеглим заем за 60 000 евро и останалите 20 000 евро ги имаме спестени при срок от 30 години вноската ни в най-евтиния вариант ще е 246.54 евро. Така на месец ще може да спестяваме по 75.46 евро на месец. За 12 месеца това са 905.52 евро. Това е годишна доходност от 1.16% . Тук не включваме инфлация, банкови такси, комисионна към брокера, местни данъци и такси.

Увеличаване на пасивните доходи чрез инвестиции в акции

Инвестиции в американски акции е друг вариант за печелене на пасивен доход. Такава инвестиция дава средно по 7.00% ръст на година (за периода 1926-2006)  след премахване на текущата инфлация. Тази доходност е по-висока от инвестиране в недвижимо имущество или злато. Повече може да научите в тази статия.

Можем да инвестираме в американски акции чрез ETF. Това е борсово търгуван фонд, който следи представянето на някакъв базов актив. Този актив може да е индекс като S&P500, икономически сектор, например финансов. Това е възможно само с покупка на един инструмент. Ето защо инвестиране чрез ETF е предпочитан метод за инвестиране по цял свят. Повече за това какво е ETF може да научите тук.

В същото време, ако инвестираме в ETF ще държим разходите ниски и няма да имаме такси за това, че притежаваме дългосрочно нашия ETF. Това прави доходите от инвестирането в ETF пасивни, защото не се налага да работим, за да ги получим.

Друго предимство на инвестирането в ETF e, че  можем да го правим с малки суми. Нормално е като инвеститор да се интересуваме от разходите. Тук е добре да започнем с тях и да стигнем до сумата, с която да инвестираме. Ако купуваме европейски ETF обикновено имаме комисионна от 0.15%, но най-малко 6 евро при покупка и при продажба.

Разгледайте условията ни за търговия тук.

За да държим разходите ниски, е добре те да са в рамките на 1.00% – 2.00% от капитала, който инвестираме. Ето защо инвестиране на сума от 1000 евро ще оправдае тези разходи. Не трябва да забравяме, че можем да инвестираме всеки път, когато съберем такава или по-голяма сума.

Добър вариант за инвестиране в американски акции е  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD . Той се базира на S&P 500 и отговаря на последните Европейски изисквания, като е достъпен за търговия от непрофесионални инвеститори базирани в Европа. Най-хубавото е, че печалбите от инвестиране в този ETF не се облага с данъци.

Ако вече имате реална сметка, трябва да потърсите символа SXR8, това е споменатият по-горе ETF деноминиран в евро.

sedmichna-grafika-sxr8-trader-workstation-interactive-brokers-karoll

Седмична графика SXR8. Обхваща последните  пет години. Източник Trader Workstation.

Друго предимство на ETF инвестирането е, че можем лесно с няколко клика на мишката да закрием позиция и да приберем парите си. Несъмнено предимство тук е, че не е нужно да чакаме месеци да се появи купувач, който после се пазари за цената. При инвестиране в ETF имаме пазарна цена и ниски разходи.

И все пак готови ли сте и искате ли пасивни доходи?

Добрите инвеститори се раждат в момента, когато осъзнаят че могат да са такива. Правилните действия стават ясни, лесни и без колебания.

Открийте реална сметка за инвестирате в ETF и се възползвайте от възможностите за пасивни доходи. Предлагаме тази сметка в партньорство с Interactive Brokers. Те са избрани за най-добър онлайн брокер в света за 2019 от престижните Barron’s.

Ако искате да изпробвате условията ни за търговия, може да го направите с безплатна демо сметка.

Бъдете първите, които научават за най-новата ни статия, като се абонирате за рубриката “Тема на деня”!

buton_abonirajte-se

*Настоящият материал съставлява маркетингово съобщение, поради което не е предмет на забрана за сключване на сделки преди разпространението и  на нормативните изисквания, целящи насърчаването на независимостта на инвестиционно проучване. Материалът се базира на предишни резултати (доходност)  на финансовите инструменти. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.

*Търговията на финансовите пазари с валути, договори за разлика и други инвестиционни инструменти се съпровожда от висока степен на риск и често има спекулативен характер. В следствие на търговията на тези пазари може да се постигнат както големи печалби, така и големи загуби, като в някои случаи е възможно загубите да надвишават размера на внесените от клиента средства. Инвестиционните решения се взимат самостоятелно от клиента и той носи пълна отговорност за тях. ИП Карол не носи отговорност за загубите или вредите, причинени от тези клиентски решения, базирани или не на информация в  образователните материали на компанията. Всички анализи, коментари, мнения или друга информация в тази статия имат информативен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.